Державне підприємство Міністерства оборони України «Центральний проектний інститут»

Державне підприємство Міністерства оборони України «Центральний проектний інститут»
Інститут був створений в 1949 році, як проектна організація Міністерства оборони СРСР для виконання проектних робіт по відбудові зруйнованих війною аеродромів та будівництву нових.
В кінці 60-х років інститут (військова частина 44011), став однією з провідних проектних організацій в системі Міністерства оборони СРСР по проектуванню військових аеродромів та ракетних комплексів військ стратегічного призначення, космічних та спеціальних об’єктів з місцями дислокації на Далекому Сході, Забайкаллі, в центральних районах Росії, Казахстані, Середній Азії, Закавказзі, Білорусії, Молдові , в Україні та за кордоном.
Інститутом вперше в Радянському Союзі був запроектований комплекс споруд учбового аеродрому під м. Грозний з двома злітно-посадковими смугами. Розроблені проекти вимірювальних пунктів споруд управління та стеження за супутниками у Казахстані та Забайкаллі. cпроектовано комплекс спецспоруд за кордоном: у Лівії, на Кубі, у Польщі, Угорщині,НДР.
За проектами інституту були побудовані і реконструйовані житлові комплекси в багатьох військових гарнізонах міст СРСР; санаторії та піонерські табори «Судак», «Жемчужина», «Гадяч», «Анапа», «Нові Санжари», «Ірпінь» та інші.
На сьогодні, високий інженерно-технічний потенціал, комплексний підхід до розробки проектів з урахуванням сучасних технологічних вимог, високий рівень технічних рішень, тісний зв’язок з провідними науково-дослідними, проектними організаціями України, високий професійний імідж підприємства дали йому можливість забезпечити собі замовлення на проектування спільного Українсько-Бразильського наземного космічного комплексу ракетного комплексу «Циклон-4» в Штаті Мараньяо, м. Алкантара у Федеративній республіці Бразилія. Генеральним конструктором проекту є Конструкторське Бюро «Південне». Генеральна проектна організація з розробки наземного космічного комплексу «Циклон-4» – Державне підприємство Міністерства оборони України «Центральний проектний інститут».
Інститут має велику і сучасну матеріально-технічну та інформаційну базу, яку створено за 60-річну історію.
Найбільшим надбанням Центрального проектного інституту є його персонал, його інтелектуальний рівень. Успіхи інституту базуються на досвіді і професіоналізмі інженерів — проектувальників, їхній спроможності виконувати будь-яку поставлену задачу. Дбайливе відношення до кращих традицій інституту, відповідальність співробітників, постійне прагнення до підвищення свого технічного рівня — усе це гарантія успішної діяльності підприємства.
За даними Національного бізнес-рейтингу та офіційними даними державної статистики Центральний проектний інститут МО України протягом низки років займає лідируючі місця серед найкращих державних підприємств України.